Tigude söömine
Teod
Tegemist on kahtlemata ülemaailmselt tuntud Prantsuse delikatessiga, mille küpsetamiseks võetakse teod karpide seest välja ja pannakse pärast valmimist serveerimiseks tagasi.
Rasva on teolihas ülinapilt, kõigest protsent või isegi vähem. Tunduvalt rohkem leidub valke, mida eri teoliikide söödava osas on 16-24 %.
Hoopis omalaadne lugu on süsivesikutega. Et teod kuuluvad loomariiki, siis peaks nende süsivesikute sisaldus olema suhteliselt väike. Talveks ettevalmistumisel varuvad nad oma kehasse siiski piisavalt glükogeeni. Järelikult sõltub tigude süsivesikute sisaldus nii loomakeste korjeajast kui ka glükogeeni jaotuvusest maksa ja lihaste vahel. Teoliha süsivesikute sisaldus jääb vahemikku 2-7 %.
Teod küüslaugu ja Parmesaniga
- 150 g konserveeritud viinamäetigusid
- 24 tühja teokoda
- 150 g võid
- 3 küüslauguküünt
- 0,5 dl riivsaia
- 125 g Parmesani
- peotäis lehtpeterselli
- soola ja musta pipart
- meresoola
Sega pehme või, hakitud küüslauguküüned ja riivsai. Lisa kolmandik riivitud Parmesanist ja hakitud lehtpetersell. Sega ühtlaseks ja maitsesta soola ning musta pipraga. Tõsta väikese teelusikaga igasse kotta pisut juustu-riivsaiasegu ning tigu. Kata pealt veelkord juustuseguga. Raputa üle riivitud Parmesaniga. Vala ahjuplaadile kiht meresoola ning aseta sellele kojad, avaus ülespoole, et segu küpsemise ajal välja ei valguks.
Küpseta 200kraadises ahjus 8 minutit, kuni juust on pealt sulanud.
Kasuta võimalusel spetsiaalset tigude küpsetamiseks mõeldud keraamilist teopanni, selle puudumisel aga ajab asja ära ka meresool, kuhu teod "istutada" ahjus küpsemise ajaks.
Comments
Post a Comment