Saksa leib

Pumpernikkel

Praegu 40. aastaringe kõndivatele või vanematele inimestele toob sõna pumpernikkel silma ette pildikese lapsepõlvest, nooremaid võtab aga pead kratsima - ei oskagi arvata, millega tegu.

Image result for Pumpernikkel


Pumpernickel on tavaliselt raske, kergelt magus rukkileib, mida tavaliselt valmistatakse hapukapsa ja jämedalt jahvatatud rukkiga. Täna valmistatakse seda sageli rukkijahu ja tervete rukki marjade seguga. Võib olla nii magus kui soolane.

Kogus: kümnele

Koostisosad:
5 tk Muna
300 g Suhkur
400 g Nisujahu
1 tl Kaneelipulber
4 tk Nelgitera
Muskaatõied
100 g Koorimata mandlid
0.5 tl Põdrasarvesool (võib asendada 0.5 tl küpsetuspulbriga)

Valmistamine
1. Vahusta neli muna suhkruga hästi kergelt läbi, lisa 1 tl kaneeli, 4 tambitud nelki, noaotsatäis muskaatõisi. Mandlid hõõru kuiva käteräti vahel koorimata ja katki lõikamata puhtaks.
2. Sega põdrasarvesool jahu hulka. Vala munasegule juurde jahu ja mandlid.
3. Kui tainas on saanud parjalt sitke, vooli jahuste käte abil 20 cm pikkused ja kahe sõrme laiused pulgad, antud kogusest tuleb kolm pulka. Määri pulgad munaga ja küpseta võitatud ahjuplaadil 200 kraadi juures pruuniks.
4. Pärast küpsemist lõika veel kuumadest pumperniklipulkadest u 2 cm paksused viilud väikese nurga all (nagu viilutaksid baguette’i).



Comments

Popular posts from this blog

Veisesüdame-carpaccio